Awokado, często nazywane jest tłustym owocem. Nie powinno to jednak odstraszać osób będących na diecie. Wręcz przeciwnie, jest to doskonały składnik do dań dla osób dbających o sylwetkę. Zawiera on tzw. zdrowe tłuszcze, które pomagają spalać tkankę tłuszczową i dostarczają organizmowi wiele wartości odżywczych.
Awokado oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są bardzo ważne dla naszego organizmu, zawiera wiele witamin m.in. witaminę młodości E, A, C, K, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy i kwas foliowy. Zawiera również wapń, potas i fosfor oraz błonnik.

Awokado można stosować do sałatek. Ze względu na jego maślaną konsystencje możemy użyć go zamiast masła do kanapek, bądź zrobić z niego pastę.
Ja podam Wam przepis na pastę z awokado doskonałą na śniadanie lub kolację. Potrzebne składniki to:
- jedno dojrzałe awokado
- 3 ugotowane na twardo jajka
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz według uznania.
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Gotowa pasta doskonale nadaje się do kanapek i jest witaminową bombą dla naszego organizmu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz