poniedziałek, 25 stycznia 2016

Awokado - witaminowa bomba

Awokado, często nazywane jest tłustym owocem. Nie powinno to jednak odstraszać osób będących na diecie. Wręcz przeciwnie, jest to doskonały składnik do dań dla osób dbających o sylwetkę. Zawiera on tzw. zdrowe tłuszcze, które pomagają spalać tkankę tłuszczową i dostarczają organizmowi wiele wartości odżywczych.


Awokado oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są bardzo ważne dla naszego organizmu, zawiera wiele witamin m.in. witaminę młodości E, A, C, K, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy i kwas foliowy. Zawiera również wapń, potas i fosfor oraz błonnik.

Ze względu na bogactwo witamin młode mamy powinny wprowadzić ten owoc do swojej codziennej diety. Jest on szczególnie polecany kobietą w ciąży ponieważ zawiera kwas foliowy. Oprócz tego awokado dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i  dużej ilości potasu obniża ciśnienie krwi oraz zawartość złego cholesterolu. Zawarta w nim luteina chroni nasze oczy, a wysoka ilość błonnika pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi.

Awokado można stosować do sałatek. Ze względu na jego maślaną konsystencje możemy użyć go zamiast masła do kanapek, bądź zrobić z niego pastę.

Ja podam Wam przepis na pastę z awokado doskonałą na śniadanie lub kolację. Potrzebne składniki to:
  • jedno dojrzałe awokado
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz według uznania.
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Gotowa pasta doskonale nadaje się do kanapek i jest witaminową bombą dla naszego organizmu!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz